Landgoed De Olmenhorst


Landgoed De Olmenhorst: een groene oase in de drukte van de Randstad. In de boomgaarden worden duurzaam en biologisch appels en peren geteeld. De landgoedwinkel is tevens natuurvoedingswinkel. Er zijn diverse groen-, buiten-, culinaire- en kinderworkshops.

Op het terras van het Appelcafé kan men genieten van een lunch of een high-tea. Op het landgoed bevinden zich 7 originele locaties voor events. Hiernaast kunt u het woonhuis van de Monumentale boerderij voor meerdere dagen huren (inclusief 3 slaapkamers). Door het jaar heen organiseert het Landgoed diverse activiteiten zoals de appelpluk in septemer en oktober, de Voorjaarsfair rond de Pinksterdagen. Brunches en high teas tijdens de Paasdagen en Moederdag.

Voor meer informatie kunt u kijken op onze site www.olmenhorst.nl of belt u naar 0252-413165.

De Boomgaard

 

Wandelen door een boomgaard is een prachtige ervaring. Heeft u al eens een duizenden appels- en perenbomen in bloei zien staan? Of in het najaar gezien en geroken hoe de bomen vol hangen met heerlijke vruchten? Op Landgoed de Olmenhorst kunt u dit volop beleven.

Historie – Op ons landgoed wordt al circa 130 jaar fruit geteeld; de eerste boomgaard werd aangelegd rond 1880. Dit was nog een ouderwetse hoogstamboomgaard, met enkele grote bomen waaronder schapen graasden. Inmiddels zijn wij een modern en vooruitstrevend fruitteeltbedrijf, met ruim 18 hectare boomgaarden, waarin in totaal circa 40.000 appelbomen en bijna 10.000 perenbomen staan. In onze hoogstamboomgaard (geplant in 1996) bevinden zich ook een tiental pruimenbomen. In 2009 hebben wij onze eerste kersenboomgaard geplant. Daarnaast willen we nog kleinfruit zoals bessen, frambozen en bramen planten.

Biologische teelt – Fruitteelt is ook natuurbeheer; wij hechten groot belang aan telen op duurzame wijze. Eerder teelden we al milieubewust en volgens de normen van Milieukeur. In 1998 schakelden wij de eerste boomgaarden om naar biologische teelt en vanaf 2005 geschiedt de productie geheel biologisch en onder het Eko-keurmerk. Ook al is dit technisch bepaald ingewikkelder dan reguliere teelt, wij willen en kunnen ons publiek vol overtuiging goede, gezonde en eerlijke producten aanbieden. En dankzij de mineralen in de rijke kleigrond van de Haarlemmermeer zijn onze vruchten bovendien extra vol van smaak!

De fruitrassen – We telen de volgende rassen: Appel, traditionele rassen: Alkmene, Rode Boskoop (Goudreinette), Cox’s Orange, Elstar, Jonagored, Jonagold. Nieuw geplant de laatste jaren: Santana, (Rode) Topaz (Evita), Dalinco, Rubinola, Autento en Collina.

Peer, traditionele rassen: Conference, Doyené du Comice, Triomphe de Vienne en Beurré Alexander Lucas. Hiervan mag speciaal genoemd worden onze specialité: de Comice bronzé. Met zijn bruine schil wellicht even wennen tot u geproefd heeft dat deze nog zoeter en nog sappiger is! Stoofperenrassen zijn Gieser Wildeman, Winterjan, Zoete Brederode en Winterrietpeer. Nieuw geplant de laatste jaren: Concorde (kruising van Conference en Comice).

Zelf appel plukken?

Wanneer de oogsttijd is aangebroken, geven wij onze bezoekers de mogelijkheid tot zelfpluk. Dit is een geweldig succes. Vele mensen, en niet in de laatste plaats gezinnen met jonge kinderen, hebben ontdekt hoe leuk het is om met elkaar de boomgaarden in te trekken en op zoek te gaan naar de mooiste vruchten.

Schoolbezoek – In de afgelopen jaren hebben dan talloze schoolklassen, uit de wijde omgeving van Amsterdam tot voorbij Den Haag, aan De Olmenhorst een bezoek gebracht. De jonge kinderen krijgen van ervaren pluksters uitleg over de teelt, waarna zij zelf appels uit de bomen mogen halen, om mee terug te nemen naar huis.

Adopteer een appelboom – Wil je je eigen fruiboom, of een boom cadeau geven? In 2000 is het Olmenhorst Fruitboom Adoptieplan (OFA) gestart.

De landgoedwinkel

Olmenhorst producten – Wanneer u een bezoek brengt aan De Olmenhorst, zult u verrast zijn over het grote aanbod in onze Landgoedwinkel. Ten eerste verkopen we natuurlijk het biologische fruit uit de boomgaarden en een groeiende reeks Olmenhorst producten, zoals onze alom bekende vruchtensappen, appelmoes en honing.

Biologische voeding – Door samenwerking met andere, kleinschalige bedrijven die ambachtelijk geteelde producten voortbrengen, treft u een breed assortiment van echte boerenkaas, vlees van natuurlijk gehouden vee, verse scharreleieren, onbespoten groente, biologisch brood en zelfs een keur aan wijnen. Door deze en enkele duizenden andere artikelen is onze landgoedwinkel is dé natuurvoedingswinkel van de omgeving.

Cadeaus – Behalve natuurvoeding is er in de winkel nog veel meer te vinden. U vindt hier bijvoorbeeld ook een ruime selectie aan inspirerende kookboeken, diverse hoogwaardige kookattributen, luxe textiel, ambachtelijke zeepjes, kaarsen, kinderboeken en een grote variëteit aan Pools servies. Zoekt u iets voor uzelf of een origineel cadeau om weg te geven? Zeker zult u slagen!

Relatiegeschenken – Het is tevens mogelijk om in onze winkel onderscheidende relatiegeschenken te bestellen. We leveren stijlvolle pakketten, tassen en cadeauverpakkingen met de producten die u zelf uit kunt kiezen.

Wees van harte welkom. Met een waarschuwing: eenmaal binnen kom je niet makkelijk meer weg…

Zakelijk

Voor de zakelijke markt biedt het landgoed aantrekkelijke faciliteiten. Zoekt u een ludieke vergaderlocatie, een activiteit voor een bedrijfsuitje of een verantwoord geschenk voor uw relaties, dan vindt u in De Olmenhorst een juiste partner. Onze afdeling sales bekijkt graag met u de mogelijkheden.

Spelen en proeven

Landgoed De Olmenhorst is een oase van rust onder de rook van het verstedelijkte Randstad. Op het landgoed woont en werkt inmiddels al de vijfde generatie van familie De Clercq.

Op culinair gebied heeft Landgoed de Olmenhorst van alles te bieden; uitgebreide lunches, borrels, high teas en luxe diners!

U bent iedere dag van harte welkom voor een kopje koffie met appeltaart of een lunch in het Appelcafé of op ons terras. Bekijk onze speciale lunchkaart. Gedurende evenementen, zoals de Voorjaarsbeurs en de Zelfpluk in september/oktober, richten wij een luxe en professioneel culinair paviljoen in.