De Boomgaard


Fruitbedrijf ‘De Boomgaard’ van Harrie en Elianne van den Elzen ligt in het Brabantse dorp Zeeland nabij Uden (Maashorst). De 4,5 hectare appels en 4 hectare peren worden biologisch-dynamisch geteeld onder Demeter keurmerk. Van den Elzen teelt de volgende rassen:

Appels: Santana, Rode Topaz en Natyra

Peren: Concorde en Xenia

Allen zijn nieuw en bezitten een resistentie tegen vruchtschurft, waardoor ze minder bespoten hoeven te worden. Op het bedrijf worden alleen door SKAL toegelaten natuurlijke bestrijdingsmiddelen ingezet, zoals spuitzwavel, maar de nadruk ligt eerst en vooral op het creĆ«ren van een ecologisch systeem waarin natuurlijke vijanden de rust en ruimte krijgen om tot ontwikkeling te komen. Hoger gras tussen de bomen, ingezaaide ‘overhoekjes’, een paddenpoel en een vogelhotel van nestkastjes tegen de wand van de sorteerloods, zijn enkele voorbeelden van maatregelen. De fruitbomen krijgen 100% biologische mest toegediend, zoals varkensmest van een biologische varkensfokker uit de buurt, die op zijn beurt het fruitafval van De Boomgaard aan zijn varkens voert. Aanvullend betrekt Van den Elzen biologische champost uit de buurt wat voor de grond in Zeeland de ideale samenstelling heeft. Het snoeien van de bomen doet de teler compleet anders dan zijn collega fruittelers. Wij snoeien namelijk voor 80% in de zomermaanden, waardoor de zon en wind het fruit mooi kunnen kleuren, en er geen grote wonden ontstaan die de bomen kunnen infecteren met diverse schimmels. De bomen zijn daardoor veel vitaler dan bomen die zich van de wonden moet zien te herstellen, wat terug te zien is aan de hogere opbrengst.

Harrie is tevens bekroond met de titel ‘Teler van de beste appel van Nederland‘!

Op het bedrijf is gedurende het jaar elke maand een vlog opgenomen! Hierdoor krijg je een inkijkje in het bedrijf en wat er zich allemaal afspeelt. Ben je benieuwd naar alle werkzaamheden op het bedrijf van Harrie? Klik dan op onderstaand blok om naar de afspeellijst te gaan!

Hier alvast een voorproefje: januari.