Boomgaard Bokhoven

Het controleren van enten

Ontstaan & ontwikkeling van het bedrijf

Teler Henri Albers is in 1989 gestart met het opkweken van de eigen appelbomen op een huurperceel in Gemonde (N.B.). Ruim 15.000 bomen zijn hier opgekweekt en vervolgens geënt of geoculeerd.

Nadat in 1991 een perceel in Bokhoven is aangekocht, zijn hier de opgekweekte Elstar, Jonagold en Alkmene ingeplant.

Vanaf 1998 wordt de oogst afgezet via de afzetcombinatie “Biofruit”.

In 2008 en 2009 is een gedeelte van de oorspronkelijke aanplant vervangen door de schurftresistente rassen Santana en Topaz en het minder schurftgevoelige ras Pinova.

Recent is het laatste gedeelte van de oorspronkelijke aanplant gerooid en resteren nog de schurftresistente rassen.

Het fruit gaat op transport

De Locatie

Boomgaard Bokhoven ligt op korte afstand van de Maas.

Vòòr de bedijking van de rivier zijn hier de oeverwallen afgezet; kleigronden met een zogenaamd aflopend bodemprofiel. Ze worden naar beneden toe zandiger en kalkrijk.

Dit zijn in het rivierengebied van oudsher de meest geschikte fruitteeltgronden. Ze zijn diep bewortelbaar wat tevens inhoudt dat de groeikracht aanzienlijk is.

Deze jonge torenvalken groeien op tussen de bomen van Boomgaard Bokhoven

De Rassen

De huidige rassen op het bedrijf zijn:

  • Santana: een friszoete appel, verkrijgbaar van september tot februari. Ook geschikt voor mensen met een milde vorm van appelallergie.
  • Rode Topaz: een aromatische zoetzure appel, fijn van maat, met iets afgeplatte vorm. Wordt vaak in zakjes als “kinderappel” verkocht.
  • Rode Pinova: een zoete, harde appel, langerekt van vorm. In trek bij vooral jonge consumenten. Verkrijgbaar van oktober tot januari.

Enkele jaren geleden zijn er prachtige opnames van het bedrijf gemaakt vanuit de lucht! Kijk maar! En bezoek anders ook even boomgaardbokhoven.nl